Algemeen

Projecten

___________________

Actueel:

Fokker C10

Cessna 172

Vultee BT13

___________________

Voltooide Projecten:

Tiger Moth

Farman

FW44 Stieglitz

KoolHoven

Facebook

Vultee BT13

Geschiedenis

De Vultee BT-13, was de ‘Basic Trainer' (vandaar de letters BT) van de Amerikaanse luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog. De leerling-vliegers die erin vlogen moesten in dit vliegtuig leren formatievliegen, instrumentvliegen en aerobatic-vliegen. Het prototype van de BT-13 maakte zijn eerste vlucht in maart 1939. Eerst kreeg de Vultee-fabriek alleen een contract voor de fabricage van BT-13's voor de luchtmacht, maar omdat al snel bleek dat het vliegtuig aan alle verwachtingen voldeed, plaatste ook de Marine een flinke order. Vrijwel iedere Amerikaanse piloot die later met z'n bommenwerper of jachtvliegtuig boven de strijdtonelen van Europa en Azië verscheen kreeg z'n opleiding op de BT-13. Er werden tijdens de oorlog bijna 12.000 exemplaren van dit opleidingsvliegtuig gebouwd, waarvan er tegenwoordig nog zo tussen de 50 en 70 over zijn. En daar komen over een tijdje dus deze twee bij.

Tevens neemt de Vultee BT-13 voor de Nederlandse luchtvaart ook nog eens een heel bijzonder plaats in. Het was namelijk dit lestoestel waar een hele generatie Nederlandse leerling-vliegers tijdens de periode '40 - ‘45 in de Verenigde Staten het vliegen op geleerd heeft. Maar hoe kwamen de Nederlanders nou in Amerika om daar te leren vliegen ? Ik zal het ook even uitleggen.
Eind 1941 werd, in verband met de snelle Japanse opmars, door de leiding van de Militaire Luchtvaart Afdeling van het KNIL besloten om de vliegeropleiding van Nederlands-Indië naar Australië over te brengen. Binnen enkele weken werd het echter duidelijk dat ook het Australische continent niet veilig was voor een Japanse inval. Men besloot om alle leerling-vliegers naar Amerika over te brengen om daar een Nederlandse vliegschool op te zetten. Op 20 april 1942 vertrok de hele groep, bestaande uit 334 man van de Militaire Luchtvaart Afdeling van het KNIL en 126 man van de Marine Luchtvaart Dienst naar de VS.

De Nederlandse vliegschool die de officiële naam kreeg van Royal Netherlands Military Flying School (RNMFS) werd gevestigd op de Jackson Army Air Force Base in de staat Missisippi.

Na de elementaire vliegopleiding te hebben gevolgd op de Fairchild PT-19 (een PT-26 zonder cockpitdak), vond de voortgezette opleiding plaats op de Vultee BT-13. Daarna gingen vliegers die jachtvlieger zouden worden en vliegers die bommenwerperpiloot zouden worden, uit elkaar.

De restauratie

Beide machines zijn in onderdelen te Hoogeveen gearriveerd. Hierbij is een enorme hoeveelheid onderdelen-voorraad bijgeleverd welke gesorteerd en geregistreerd zullen worden. De beide BT13's worden in hetzelfde kleurenschema gespoten. Op de foto onder deze pagina is te zien hoe de staartsectie al in dit schema is gespoten.
Het is de bedoeling beide vliegtuigen tegelijk op te bouwen. In de eerste plaats zal worden begonnen met het overhaulen van alle controls en besturings mechanieken. Daarna zal worden begonnen met de frames van de romp. Als deze gereed zijn kan direct worden begonnen met het inbouwen van de alle controls. Dan zal het nodig plaatwerk te doen zijn wat hier en daar gerepareerd zal moeten worden.
Beide toestellen zullen na voltooiing op Hoogeveen worden ingevlogen.

 

Vorderingen

Het project is inmiddels al aardig op weg. De voorraad onderdelen is gesorteerd en geregistreerd. En het grootste deel van de controls zijn al overhauld. Inmiddels zijn beide frames geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd. Daarna zijn ze gestraald en voorzien van poedercoating. Er zijn twee bokken gebouwd waarop de frames staan, zodat we makkelijk de onderdelen die inmiddels al overhauld klaar liggen kunnen inbouwen. Zoals in de fotogalerie is te zien zijn er al enkele controls ingebouwd.
De staartsectie van de Vultee is gerepareerd en ook al gespoten in het uiteindelijke kleurenschema. Nu zal ook de staartsectie van de tweede Vultee onder handen worden genomen.

 


News

English Flag Dutch Flag
 

CONTACT 📧️

ATN Logo 215

📞+31 (0)528 237132

📠+31 (0)528 240858

Plesmanstraat 10

7903 BE Hoogeveen

The Netherlands

Airfield code: EHHO