Algemeen

Projecten

___________________

Actueel:

Fokker C10

Cessna 172

Vultee BT13

___________________

Voltooide Projecten:

Tiger Moth

Farman

FW44 Stieglitz

KoolHoven

Facebook

Tiger Mothe DH82A

Algemeen

De Tiger Moth is een restauratie in opdracht van het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) te Soesterberg.
Het is de bedoeling dit vliegtuig compleet te restaureren en terug te brengen in luchtwaardige staat.
Op deze site is informatie te vinden over de voortgang van het project en bij de fotogalerie zullen regelmatig nieuwe foto's geplaatst worden zodat ook te zien is hoe het er met de restauratie voor staat.

Hieronder de technische informatie van dit vliegtuig.

Vliegtuig: De Havilland Tiger Moth
Fabrikant: The Havilland, GB
Lengte: 7,30 m
Spanwijdte: 8,49 m
Hoogte: 2,71 m
Motor(en): 1 x De Havilland Gipsy Major I, 130 pk
Gewicht: 507 kg (leeg), 829 kg (max.)
Snelheid: 175 km/u (max.), 151 km/u (kruissnelheid)
Vliegbereik: 485 km
Plafond: 4150 m
Bewapening: Geen
Bemanning: 2
In dienst bij: Klu
Gevlogen in: Nederland

De restauratie

Inmiddels is er al veel aan het vliegtuig gedaan. Alle onderdelen zijn gedemonteerd en de bekleding is eraf gehaald. Er staat een bijna kaal frame in de hangaar evenals de vleugels die al helemaal kaal zijn. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de onderdelen, deze worden schoongemaakt en opnieuw gespoten. Tegelijk wordt er ook gewerkt aan het frame, op dit moment de oude verflaag verwijderd.

14-04-2006:
Zoals ook in de fotogalerie te zien is schiet het al aardig op. De Tiger is bekleed met linnen en er zijn al wat onderdelen in het frame gebouwd. Het frame staat al klaar op gespoten te worden. De vleugels zijn gerepareerd en opnieuw geverfd, op dit moment wordt er gewerkt aan de bekleding van de vleugels. Daarvoor wordt eerst een hoes van linnen gemaakt om de maat van de vleugel en wordt daar vervolgens omheen geschoven en gespannen. Daarna zullen ook de vleugels spuitklaar worden gemaakt zodat deze gespoten kunnen worden.

18-04-2006:
De romp van het vliegtuig is gespoten in het kleurenschema. Het prachtige resultaat is te zien in het fotoalbum waar de nieuwe foto's zijn toegevoegd.

22-04-2006:
De eerste vleugel is bekleed en doorgenaaid. Deze vleugel is ook in de eerste laag spanlak gezet.

30-10-2006:
Wegens het vernieuwen van de website is er tijdelijk geen update geweest van het project. Het project is inmiddels wel al vergevorderd. Inmiddels zijn er twee vleugels volledig gespoten, de andere twee zullen deze week nog voorzien worden van de gele kleur. Daarna zullen de vleugels worden afgebouwd, zoals het monteren van de 'brackets'. Hierna kunnen de vleugels op de romp worden gemonteerd.
Ook de romp is in een vergevorderd stadium, de motor is aan de romp bevestigd en nu wordt er druk gewerkt om de romp verder af te bouwen.

07-11-2006:
Ook de laatste twee vleugels zijn gespoten en alle vleugels zijn verder afgebouwd. De vleugels zijn ook al op de romp geplaatst waarna deze verder afgemonteerd zullen worden. Ook het richtingsroer is nu gemonteerd. Er is ook hard gewerkt aan de verdere afbouw van de romp en motor. Dit is zo goed als klaar, er zijn alleen nog wat kleine puntjes die nog afgewerkt worden.

12-12-2006:
De Tiger Moth is klaar ! Het vliegtuig is volledig opgebouwd en het is een prachtige kist geworden die over enige tijd in het MLM te Soesterberg te bewonderen zal zijn.
Vandaag zijn er foto's genomen van dit "museum vliegtuig", buiten op de grasbaan van het vliegveld, de laatste keer dan het vliegtuig in zijn geheel op een grasbaan te bewonderen zal zijn. De foto's zijn te zien in het fotoalbum.

18-02-2007:
Het project is inmiddels helemaal voltooid en de Tiger Moth is afgeleverd bij het museum en staat daar prachtig in de collectie. De laatste foto's van het opbouwen in het museum zijn inmiddels toegevoegd aan het fotoalbum. Het vliegtuig is dus vanaf nu in het echt te bewonderen in het Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg.

Eind 2014:

De tiger hangt nu in het NMM (National Militair Museum) te Soesterberg.

 


News

English Flag Dutch Flag
 

CONTACT 📧️

ATN Logo 215

📞+31 (0)528 237132

📠+31 (0)528 240858

Plesmanstraat 10

7903 BE Hoogeveen

The Netherlands

Airfield code: EHHO