Algemeen

Projecten

___________________

Actueel:

Fokker C10

Cessna 172

Vultee BT13

___________________

Voltooide Projecten:

Tiger Moth

Farman

FW44 Stieglitz

KoolHoven

Facebook

FW44J Stieglitz

Geschiedenis

De zeer bekende vliegtuigconstructeur Kurt Tank werd in 1932 technisch directeur bij Focke Wulf in Bremen.
Het eerste vliegtuig, dat hij in deze hoedanigheid construeerde was de Stieglitz. De aanleiding voor de constructie van dit vliegtuig was de vraag van uit de hoek van de kunstvliegers. Onder ander Emil Kropf, Ernst Udet, en vooral Gerd Achgelis, die later met deze machine een opmerkelijke tour door de V.S. zou maken.

De Stieglitz is veel gebruikt door de Duitse Verkehsrsfliegerschulen en later ook door de Nazi luftwaffe.
Mede hierdoor werd de vraag naar toestellen zo hoog, dat de machine door diverse licentiehouders werd gebouwd. De machine die bij ATN staat, is in 1940 gebouwd door: Ceskomoravaska Kolben-Danek (CKD) te Praag en heeft als SZ-21 zijn militaire leven gesleten in Finland. Op dit moment is de machine ingeschreven in het Duitse register onder het kenteken: D-ELFW.

Naast de Luftwaffe is de machine in grote getallen gebruikt door: Bolivia, Bulgarije, Chili, China, Finland, Roemenië, Slowakije, Turkije, terwijl Argentinië, Brazilië, en Zweden de machines onder licenties zelf fabriceerden. Van de overgebleven Stieglitzen zijn er nog maar een paar luchtwaardig, de meeste staan in musea.

De restauratie

kleurenschema FW44JHet vliegtuig is in de VS door ATN ingekrat, waarna deze naar Hoogeveen is vervoerd. De Stieglitz is uitgerust met de door BMW ontworpen Siemens Sh 14 a stermotor die 150 pk levert.
Tijdens de restauratie zijn de romp en vleugels geheel gestript, geïnspecteerd, opnieuw bekleed en gespoten. Het vliegtuig is gespoten in kleurenschema van de Olympiade van 1939 te Berlijn.

De Stieglitz heeft op 29-12-2003 de eerste vlucht na de restauratie gemaakt en deze vlucht was een succes. Het vliegtuig vloog perfect en het was prachtig om het te zien vliegen. De foto's van de restauratie en natuurlijk van de eerste vlucht zijn te vinden in de fotogalerie.

Op 14 en 15 augustus 2004 heeft de Stieglitz zijn eerste overlandvlucht gemaakt, en wel naar de International Old Timer Fly-inn op Schaffen-Diest. Hier heeft het vliegtuig de prijs "Best Vintage" (beste old-timer) gewonnen ! Hier zijn we uiteraard heel erg blij mee.


News

English Flag Dutch Flag
 

CONTACT 📧️

ATN Logo 215

📞+31 (0)528 237132

📠+31 (0)528 240858

Plesmanstraat 10

7903 BE Hoogeveen

The Netherlands

Airfield code: EHHO