Algemeen

Projecten

___________________

Actueel:

Fokker C10

Cessna 172

Vultee BT13

___________________

Voltooide Projecten:

Tiger Moth

Farman

FW44 Stieglitz

KoolHoven

Facebook

Koolhoven FK51

Geschiedenis

De FK 51 was Koolhoven meest commerciële succesvolle ontwerp. Hij was ontwikkeld op de fabriek's eigen verantwoording. Maar ze hoopte op een order van de voormalige Luchtmacht de LVa. Die was op dat moment op zoek naar een geschikte trainer.Het prototype werd in bijna dertien weken gebouwd en vloog voor het eerst op 25 mei 1935. Ongeveer een maand later werd hij getest door de LVa tezamen met de Engelse Avro 621 ' Tutor '. De FK 51 bleek goed door de test te komen. En er volgenden orders van de LVA maar ook van the MLD (de marine), LA-KNIL en the Spaanse overheid. Door dit succes moet Koolhoven zijn fabriek uitbreiden. De FK 51 werd gebruikt als trainer en verkenner. Er werden er maar liefst 160 stuks van gebouwd.

Het project

Op donderdag 25 april 2002 werd er in het Militaire Luchtvaart Museum een contract getekend door "Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum, om over te gaan tot de bouw van een replica van de FK 51. Daaruit volgde een opdracht aan ATN Aircraft Division om de romp van de FK 51 te bouwen. Ondertussen is de romp gelast en goedgekeurd door "S.V.V.H.M.L.M." Daaruit volgde de opdracht om ook het complete landingsgestel te maken.
Inmiddels is het complete landingsgestel gemaakt en is het laatste laswerk aan de romp gebeurd. Hierbij is bij ATN weer een project succesvol afgerond. Vrijdag 8 oktober is de romp opgehaald en zal verder door het "S.V.V.H.M.L.M" worden afgemaakt waarna deze als een complete FK51 in het museum zal komen. Voor foto's van dit project kunt u naar de fotogalerie gaan.

 


News

English Flag Dutch Flag
 

CONTACT 📧️

ATN Logo 215

📞+31 (0)528 237132

📠+31 (0)528 240858

Plesmanstraat 10

7903 BE Hoogeveen

The Netherlands

Airfield code: EHHO